• Ciprusról
  • Kirándulások
  • Ciprusi történetek
  • Hasznos információk
  • Érdekességek
  • Miben segítek még?
  • Kapcsolat

    Árpabambi meg egyéb italfajták

    Bort iszom, mint fűzfa gyökere tiszta vizet.
    Allah nagy. Ő mindent tud. És én ebben hiszek.
    Mikor megteremtett, már tudta, hogy inni fogok.
    Hát iszom. A Mindentudót megcáfolni - minek?
    Omar Khajjám  - Képes Géza

    Sörök

    Omar Khajjaám valószínűleg nem ismerte a sört, bár bőven létezett már az Ő korában is, de lehet, hogy csak egyszerűen borbarát volt.

    Lényeg, hogy a Mindentudót megcáfolni nehéz. magyarok vagyunk és jól esik egy kori hideg sör. vakáció idején akár már ( Uram bocsáss meg) reggelire is.

    Egyesek szerint a sör a forró nyári hónapokban a szervezet számára egyenesen nélkülözhetetlen!

    A görög részen a helyi gyártású KEO a legnépszerűbb, a török részen pedig az EFES. A török kiránduláson mire átkelünk tr-Nicosiába, már eléggé meleg van, hervad a csapat, meg kell locsolni. így jöhet egy csapolt EFES ! Az első EFES után már szokványos a kérdés: Mikor lehet legközelebb EFES-t inni? . háááát elég gyakran. Néhányan áttérnek az EFES-mértékegységre. egy karkötő 200 EFES-be kerül, egy másfél literes víz fél EFES-be, a gyros másfélbe. Minden egyes kiadásnál mélyen sóhajtoznak. ennyi pénzből hány palackkal tudtunk volna venni!

    Pálinka

    A helyi pálinka, a « Zivania» is igen népszerű ital. Jobb helyeken a fagyasztóból varázsolják elő. Megfagyni a benne rejtező 49 lóerő ugyan nem engedi, de mégis kristályokként gurul ki az üvegből. fenséges íz, fantasztikus látvány!

    Borok

    Étteremben a bor-rendelés nagy lutri. Az üveges borokban általában nem lehet csalódni, a «ház bora» pedig a két végletet képviseli : vagy teljességgel ihatatlan, vagy letehetetlen. Érdemes fél pohárka kóstolót kérni a ház borából és ha bejön, akkor inkább azt fogyasztani. költségkímélőbb és sokkal maradandóbb élmény a palackozott borok által nyújtottaknál.

    Likőrök

    Anyósűző rózsalikőr: ha meg akarunk szabadulni kellemetlenné vált anyósunktól, vagy pletykás szomszédasszonyunktól, tartsunk a háznál egy palack rózsalikőrt! Vörös rózsának a szirmaiból készül, olajos, sűrű, mézédes, a színe borzalmas, a szaga förtelmes az íze rettenetes! Ha egyszer megkínálunk valakit belőle, biztos, hogy azután elkerüli házunknak még a környékét is!

    Filfar: a leghíresebb ciprusi likőr, narancsból készül.

    Mentalikőr: a török részen az éttermekben gyakran ezzel kínálják meg a vendéget étkezés után. Jégkockák úszkálnak benne és friss mentalevelet tesznek a tetejére. Csodálatosan friss ízt kölcsönöz az ember szájának.

    Commandaria

    Külön fejezetet érdemel a híres-neves ciprusi aszúbor. A Kolossi Kastélyban tanyázó Johanniták kísérletezték ki a XII. sz. végén a és azóta mit sem változott ez az édes és erős borkülönlegesség. Étkezéshez nem való, de utána egy pohárkával, még inkább a délutáni kávé mellé, kártyázáshoz, barátságos beszélgetéshez illő bor.

    Legújabb ciprusi történetek

    Összes eddigi bejegyzés

    Kirándulások

    Egy kis segítség Cipruson

    1985 óta Ciprus szigetén élek,így jól ismerem a szigetet. 1990-től dolgozom hivatásos idegenvezetőként és rendezvényszervezőként, továbbá hatósági tolmács is vagyok. Egyénileg utazók számára nagyon szívesen nyújtok segítséget szálláskeresésben és repülőtéri transzferben. Üzletembereknek cégalapításban, üzleti partner keresésében...
    Tudj meg többet!

    Ciprusi kirándulások • fakultatív programok, apartmanbérlés, cégalapítás | e-mail: erdeklodes (kukac) ciprusikirandulasok.hu | Tel.: (+30) 694-965-6429