• Ciprusról
  • Kirándulások
  • Ciprusi történetek
  • Hasznos információk
  • Érdekességek
  • Miben segítek még?
  • Kapcsolat

    Ízlelőbimbó-boldogítók

    Otthon csodálatos konyhát vezetnek a ciprióták. Itt hagyták nyomukat a konyhaművészetben a  föníciaiak, az egyiptomiak, a perzsák, a rómaiak, a Lusignanok,  a velenceiek, a törökök a libanoniak és az örmények is. Sajnos az éttermekben (főleg a görög részen) az ételek eléggé kommerszek. A legtöbb étteremben a «sláger» a hús krumplival. meg a görögnek nevezett saláta, amit meglátva  a görögországi görögök azonnal szívszélhűdést kapnának! Kár! Pedig egy-egy zöldséget legalább  tízféleképp el tudnak készíteni.

    A ciprusi konyha gazdag tápanyagokban, frissek és természetesek az alapanyagok. A ciprusi ételek nagyon egészségesek. Főbb összetevők: sertés- és bárányhús, csirke, friss hal, friss gyümölcsök és zöldségek, zöldfűszerek, joghurt, sajt és természetesen az elmaradhatatlan olívaolaj. A gyümölcsök közül a citrusfélék, a görög- és sárgadinnye, a banán, az avokádó, az ananász, a sárga- és őszibarack, a cseresznye, az alma, a körte, a gránátalma, a szilva és a szőlő a legnépszerűbbek.

    Az ételeket leggyakrabban grillezve készítik. A tenger gyümölcseit csakúgy, mint a friss zöldségeket, sajtokat és húsokat. Készítenek még «kemencés» ételeket is, amit néhol kemence híján a sütőbe raknak és sok-sok órán keresztül lassú tűzön sütik, főzik, párolják.

    Levest a nyári hónapokban nem fogyasztanak és télen is csak heti egy-két alkalommal.

    Ciprsui falatok

    Mindkét részen első szállodán kívüli étkezésnek a «meze» ajánlatos. A szó maga «falatkát» jelent és valóban falatkányi mennyiséget hoznak ki a legjellegzetesebb ételfajtákból. Mivel elég sok ilyen ételfajta van, ezért igen sok falatkával kell számolnunk! Mindegyiket megnevezi a pincér, így tudjuk, hogy melyik az, amiből legközelebb egy egész tányérral be tudunk vállalni. A törököknél inkább salátás-zöldséges-szószos jellegű, a görög részen jóval több a húsos fogás. Lehet «fish mezét» is kérni, ez tengeri élőlényekből áll. A mezeevésre legalább 2 órát kell szánni. Ahány ház, annyi meze! Ha minden este mezét eszünk, akkor is meglepődünk újra meg újra. Minden éttermi szakács más és más ételeket tart fontosnak kiemelni a számtalan ciprusi jellegzetesség sorából. Csak az ételsor kezdete azonos, a forró házi kenyér, a finom saláta és az étvágygerjesztő szószok, mint a:
    Tzatziki: joghurt reszelt uborkával, fokhagymával és mentával.
    Hummus: lisztté őrölt csicseriborsó olívaolajjal és petrezselyemmel.
    Tahinosalata: Lisztté őrölt szezámmag, fokhagyma, citrom, olívaolaj, petrezselyem.
    Taramosalata: vörös kaviár, hagyma, citromlé, kenyérbél.
    Szervíroznak még az előételek sorában sült HALLOUMI sajtot és olajbogyót.

    A török koszt nekünk nagyon bejön, a fűszerezés, az elkészítés módja, a kenyérkék. A kirándulás során meze-evésre érthetően nincs elegendő idő, így követjük az aranyszabályt: beülünk egy olyan «etetőbe» ahol a legtöbb helyi eszik! Ez mindig beválik! Lehet, hogy a terítő nem damaszt, az evőeszközök sem ezüstből vannak, de mindenki eltelve és megelégedve hagyja el asztalát és mindez potomnak mondható áron.

    Legújabb ciprusi történetek

    Összes eddigi bejegyzés

    Kirándulások

    Egy kis segítség Cipruson

    1985 óta Ciprus szigetén élek,így jól ismerem a szigetet. 1990-től dolgozom hivatásos idegenvezetőként és rendezvényszervezőként, továbbá hatósági tolmács is vagyok. Egyénileg utazók számára nagyon szívesen nyújtok segítséget szálláskeresésben és repülőtéri transzferben. Üzletembereknek cégalapításban, üzleti partner keresésében...
    Tudj meg többet!

    Ciprusi kirándulások • fakultatív programok, apartmanbérlés, cégalapítás | e-mail: erdeklodes (kukac) ciprusikirandulasok.hu | Tel.: (+30) 694-965-6429